Ekonomi

Yapı Kredi’nin faiz geliri sıkılaşma yılında azaldı

Banka bilançoları, sıkılaşmanın yaşandığı bir yılda faiz gelirlerindeki düşüşe ilişkin bilgiler vermeye devam ediyor.

Yapı Kredi’nin 2023 bilançosu da net faiz gelirlerinin azaldığını gösterdi. Banka, 2023 yılında net kârını 2022 yılına göre yüzde 29 artırarak 68 milyar TL’ye ulaştı. Bloomberg’in derlediği analist beklentilerine göre bankanın 2023 yılında 64,25 milyar TL kar açıklaması bekleniyordu.

2023 yılında net faiz geliri yüzde 5,3 azalarak 72,9 milyar TL olarak gerçekleşti. Net ücret ve komisyon gelirlerinde ise ciddi bir artış yaşandı. Bu kalemde 2022 yılında 14,13 milyar TL gelir elde eden banka, 2023 yılında ise 34,5 milyar TL gelir elde etti.

Bilançosunu Yapı Kredi’den önce açıklayan Akbank’ta net faiz gelirleri 2023’te yüzde 17 azaldı.

Bankanın dördüncü çeyrek mali sonuçlarına bakıldığında beklentilerin üzerinde bir kâr performansı gözlendi. Banka, 2023 yılının son çeyreğinde 19 milyar TL net kâr elde etti. Beklenti ise 16,1 milyar TL oldu.

Banka, 2024 yılına ilişkin beklentilerini de açıkladı.

Buna göre Yapı Kredi, kaldıraçtaki artış, ana bankacılık gelirlerindeki sakinleşme ve Tüfex katkısının azalması nedeniyle bu yıl yüzde 4,5’in üzerinde net faiz marjı beklediğini belirtti.

Banka, TL kredilerde reel büyüme, döviz kredilerinde ise düşük tek haneli büyüme bekliyor. 2024 yılı çekirdek gelir marjı büyüme beklentisi yüzde 8’in üzerinde olurken, komite büyüme beklentisi yüzde 80’in üzerinde, tüketim büyüme beklentisi ise yüzde 80’in altında gerçekleşti.

Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, finansal sonuçlara ilişkin şu ifadeleri kullandı: Cumhuriyetimizin 100. yılını gururla kutladığımız 2023 yılı, ülke olarak deprem felaketiyle sarsıldığımız tarihi yıllardan biri oldu. Küresel belirsizliklerin hakim olduğu bu zor yılda, ülkemiz ekonomisine 1,3 trilyon lira kaynak sağlamayı başardık.

Geçtiğimiz yılın ilk yarısında hayata geçirdiğimiz 580 milyon dolarlık ilk sosyal sendikasyon kredimizi, deprem felaketinden etkilenen illerdeki müşterilerimizin dış ticaret finansmanına yönlendirdik. Ayrıca aynı dönemde 500 milyon dolarlık ilk sürdürülebilir Eurobond ihracımızı da gerçekleştirdik. Uluslararası alanda Bankamıza ve ülkemize duyulan güveni bir kez daha ortaya koyan bu işleme talep, ihracat rakamının iki katından fazla oldu. Böylece Eurobond sürecimize 300 milyon dolarlık bir ihracımızı daha ekledik. Yılın ikinci yarısında dış ticaretin finansmanında kullanılmak üzere 755 milyon dolarlık sendikasyon kredisine imza attık. Bu sendikasyon sürecine, kadınların yönettiği veya sahip olduğu işletmelere sağlanan kredi hacmini artırmak, kredi portföyümüzü karbondan arındırmak gibi sürdürülebilirlik hedeflerini de ekledik.

kelkithaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu