Ekonomi

Türkiye’ye yönelik uluslararası yatırımların oranı artacak

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Lideri Burak Dağlıoğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı uluslararası doğrudan yatırım verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’ye yönelik uluslararası doğrudan yatırım hacminin 10,6 milyar dolara ulaştığını belirten Dağlıoğlu, yatırım yapan ülkelerin Hollanda, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Rusya, Fransa, İngiltere, İrlanda, ABD ve İsviçre olduğunu söyledi. en çok bu dönemde. Öyle olduğunu belirtti.

Geçen yıl yüzde 30,7’lik payla uluslararası doğrudan yatırımları en çok çeken sektörün imalat sektörünün olduğunu belirten Dağlıoğlu, ikinci sırada yüzde 17,6’lık payla toptan ve perakende ticaret şubesinin, finans ve sigortacılık faaliyetleri branşının ise ikinci sırada yer aldığını söyledi. yüzde 10,7 payla üçüncü sırada yer alıyor. .

Dağlıoğlu, merkez bankalarının uyguladığı sıkı para politikaları ve jeopolitik gelişmeler gibi nedenlerle 2023 yılında dünyada küresel yatırımlarda daralma gözlemlediklerini belirtti. “Doğrudan yatırımlarda 2023 yılında Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri ile BRICS ülkeleri gibi gelişmekte olan birçok ekonomide uluslararası doğrudan yatırımlarda bir önceki yıla göre yüzde 20-80 oranında azalmalar yaşandı. Ancak 2024 yılı başından itibaren, Küresel yatırımlarda iyileşme işaretleri ortaya çıkmaya başladı.”dedi.

“Körfez bölgesiyle iş birliğinin artması yatırımları olumlu etkiledi”

Türkiye’deki uluslararası doğrudan yatırımlara dikkat çeken Dağlıoğlu, ülke dağılımına bakıldığında bu alanda Avrupa ve Körfez ülkelerinin ilk sıralarda yer aldığını belirtti.

Dağlıoğlu, Körfez bölgesiyle son dönemde artan iş birliğinin yatırımlara olumlu yansıdığını belirterek, şöyle konuştu:

“Son 10 yılın verilerini incelediğimizde Türkiye, imalat sektörü başta olmak üzere Orta ve Doğu Avrupa (CEE), Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı (MENA) kapsayan geniş coğrafyada yatırımlarıyla dikkat çekiyor. dönemde, Orta ve Doğu Avrupa ve MENA bölgesindeki imalat yatırımları yüzde 21,7 oldu.” “En çok imalat yatırımı çeken Türkiye, en çok imalat yatırımı çeken ülke oldu. Ayrıca 2013 yılından bu yana tevsi tipi yatırımların yüzde 19,1’ini çekerek en çok tevsi yatırımı çeken ülke oldu.”

Bu yıl imalat sanayine yapılan yatırımların ilk sırada yer aldığını belirten Dağlıoğlu, “2023’te en çok yatırım çektiğimiz sektörün imalat sanayi olması da uzun vadeli trendle örtüşüyor. Uluslararası doğrudan yatırımların olması değerli. Küresel ölçekte etkilerini hissettiren zorlu koşullara rağmen yatırım hacmi 10 milyar doların üzerinde.” “Buluyorum. 2024 yılı ekonomimiz açısından olumlu sinyallerle başladı. Toplantılarımızda yatırımcı ilgisinin arttığını gözlemliyoruz. 2024 yılında yatırımların artacağına, önümüzdeki aylarda da yatırım oranının artacağına dair olumlu sinyaller alıyoruz.” söz konusu.

arapgirhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu