Haber

Nagasaki Atom Bombası Saldırısının 78. Yıldönümünde Tören Düzenlendi

ABD’nin Japonya’nın Nagazaki kentine düzenlediği ikinci atom bombalı saldırıda hayatını kaybedenler, facianın 78. yıl dönümünde kentte düzenlenen törenle anıldı.

ABD’nin Japonya’nın Nagasaki kentine atom bombası saldırısı düzenlemesinin üzerinden 78 yıl geçti. Saldırıda hayatını kaybedenler törenlerle anıldı. Tören, ülkeyi etkisi altına alan Khanun Tayfunu nedeniyle 60 yıl sonra ilk kez Barış Parkı yerine kapalı bir alanda ve sınırlı katılımla gerçekleştirildi.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve yabancı ülke temsilcilerinin katılmadığı törende, yerel saatle 11:02’de Nagasaki’ye atom bombasının patlamasının ardından hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu. Saldırı sırasında ve sonrasında hayatını kaybedenler listesine 3 bin 314 kişi daha eklendi.

Başbakan Kişida’dan video mesajı

Törene görüntülü mesajla katılan Japonya Başbakanı Fumio Kishida, 78 yıl önce bugün Nagasaki’de yaşanan facianın bir daha tekrarlanmaması gerektiğini vurguladı. Atom bombasına maruz kalan tek ülke olan Japonya’nın nükleer silahların olmadığı bir dünya için çabalamaya devam edeceğini yineleyen Kişida, “Uluslararası toplumun nükleer silahsızlanma konusundaki fikir ayrılıkları derinleşirken ve Rusya nükleer silah tehdidini sürdürürken, nükleer silahların olmadığı bir dünya ortaya çıkıyor. -özgür dünya daha çetin hale geliyor” diyen Kişida, G7 dönem başkanı ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olarak ülkesinin nükleer silahsızlanma konusundaki uluslararası çabalara öncülük edeceğini sözlerine ekledi.

Barış Bildirgesi okundu

Törende Nagazaki Barış Deklarasyonu’nu okuyan Nagazaki Belediye Başkanı Shiro Suzuki, nükleer silah kullanma tehdidinde bulunan Rusya dahil diğer nükleer devletlerin nükleer silah kabiliyetlerini artırmak için hamleler yaptıklarına dikkat çekti. Nükleer silaha sahip ülkelerin ve nükleer koruma şemsiyesi altındaki ülkelerin liderlerine seslenen Suzuki, “Şimdi cesaret gösterme ve nükleer caydırıcılık bağımlılığından kurtulma kararı alma zamanı” dedi. Suzuki, Japonya’yı ABD ve Rusya gibi nükleer güçler tarafından desteklenmeyen ve Japon hükümeti tarafından imzalanmayan “Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması”nı (TPNW) bir an önce imzalamaya çağırdı.

200.000’den fazla insan öldü

ABD, İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda Japonya’ya karşı ilk kez atom bombası kullanırken, 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya ve 9 Ağustos 1945’te de savaşın hedefi olan Nagazaki’ye düzenlenen saldırıda yaklaşık 140.000 kişi hayatını kaybetti. ikinci atom bombası 64 bin kişi hayatını kaybetti. Atom bombası saldırılarından sonra Japonya teslim oldu. – TOKYO

haberagin.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu