Kırmızı et fiyatlarına 2 ayda yüzde 100 zam! “Açıklamakta zorlanıyoruz”
Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, kırmızı et fiyatlarında son iki ayda yüzde 100’e yaklaşan artışın kasapları ve müşterileri olumsuz etkilediğini belirtti. “Kasapların et fiyatlarını artırdığı sanılıyor. Fiyatların artmasında kasapların bir etkisi yok. Aslında fiyatlar yükselince satışlarımız düşüyor ve bu bizim zararımıza oluyor.”söz konusu.
Yalçındağ, son aylarda et fiyatlarına yapılan zamlardan kasapların rahatsız olduğunu ve olumsuz etkilendiğini söyledi.
Yalçındağ, yaklaşık bir yıl önce süt fiyatlarının baskılanmasından dolayı üreticilerin sıkıntıya düştüğüne işaret ederek, şöyle konuştu: “Süt fiyatları üreticilerin istediği seviyede olmayınca üreticiler ineklerini satmak zorunda kaldı. Bu durum besi hayvanlarına zarar verdi. Hem mevcut hayvan stoğu azaldı hem de yeni hayvan doğumu azaldı.”sözlerini kullandı.
Yalçındağ, artan girdi maliyetlerinin yetiştiricileri de olumsuz etkilediğini vurgulayarak, maliyeti karşılayamayan yetiştiricilerin hayvanlarını kesite göndermek zorunda kaldığını vurguladı.
Yalçındağ, hayvan popülasyonundaki azalmanın kırmızı et piyasasını olumsuz etkilediğini belirtti. “Süt üreticileri hayvanlarını sattıkça hayvan stoğu azaldı. Piyasadaki kırmızı et arzı doğal olarak azaldı. Son 2 aydır kasaplar her hafta etiket değiştiriyor. Kasapların et fiyatlarını artırdığı düşünülüyor. fiyatların artmasında bir etkimiz yok. Aldığımız fiyata kârımızı ekleyip satmaya çalışıyoruz. Aslında fiyatlar yükseldiğinde satışlarımız düşüyor ve bu aslında bizim zararımıza oluyor.”değerlendirmesini yaptı.
“YÜZDE 100 KİRALAMAYI AÇIKLAMAK ZOR DURUMDA”
Yalçındağ, tedarikçilerdeki kırmızı et fiyatlarının her hafta 5-20 lira arttığını bildirdi. “Tedarikçilerimize veya toptancılarımıza bunun nedenini sorduğumuzda her hafta kesim fiyatlarının arttığı cevabını alıyoruz. Kırmızı ette iki ayda yüzde 100’e yakın artış yaşanması hem bizi hem de müşterilerimizi olumsuz etkiliyor, satışta zorlanıyoruz. müşterilerimize anlatarak, “Hassas günlerden geçiyoruz. Herkesi sağduyuya davet ediyoruz.”dedi.
“DEPREM FIRSATLARI SEKTÖRÜMÜZ ADINA UTANÇTIR”
Yalçındağ, hayvan arzı sorununun büyüyebileceğine dikkat çekerek, yetkililerin bir an önce önlem alması gerektiğini kaydetti.
Yalçındağ, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen illerde hayvan kesimlerinin devam ettiğini söyledi. “Depremi bahane eden fırsatçılar olduğunu da duyuyoruz. Bu durum sektörümüz ve ülkemiz için utanç verici.”söz konusu.
Yalçındağ, kırmızı et sektöründe ithalat istemediklerini ancak mağduriyetin devam etmesi durumunda gündeme gelebileceğini sözlerine ekledi.
Belirlenen fiyatlar peşin fiyatlar olarak hesaplanmıştır ve yüzde 2 fire hariçtir.
Ankara’daki kasaplarda ise kıyma kilogramı ortalama 220 liradan, kuşbaşı dana eti ortalama 270 liradan satılıyor.